Ρωσία: Σε θέσεις μάχης ρωσικός στρατός και Wagner σε Ροστόφ και Βορονέζ

Μια εντελώς διαφορετική ημέρα ξημέρωσε σήμερα για τη Ρωσία καθώς οι εξελίξεις είναι δραματικές με τον ιδιωτικό στρατό της Wagner να έχει καταλάβει την πόλη Ροστόφ και, σύμφωνα με ενδείξεις και την Βορόνεζ.

Δείτε:

Ρωσία: Ανταρσία από τους μισθοφόρους της Βάγκνερ – Πούτιν: «Προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά»

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να κατασβήσουν τις φλόγες που ξέσπασαν σε μια δεξαμενή καυσίμων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και 30 μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Νωρίτερα σήμερα, ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

Το Κρεμλίνο απάντησε με κήρυξη αντιτρομοκρατικού καθεστώτος σε ολόκληρη τη Μόσχα, ενώ ο Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα στον ρωσικό λαό στο οποίο έκανε λόγο για προδοσία διαμηνύοντας πως τους «προδότες» περιμένει η «αναπόφευκτη τιμωρία» ενώ αξίωσε οι εγκέφαλοι της «ένοπλης ανταρσίας» να «εξουδετερωθούν».

Ο επικεφαλής της Wagner το πρωί του Σαββάτου βρέθηκε στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ –κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας– και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.

«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram. «Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.

Στην περιφέρεια Βορονέζ ο ρωσικός στρατός διεξάγει σήμερα επιχειρήσεις “μάχης” , σε μια περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που επιβλήθηκε.

“Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης”, διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Στο πρωινό του μήνυμά, ο Πριγκόζιν δήλωσε μεταξύ άλλων πως «όταν φτάσαμε εδώ, διαπιστώσαμε νέα πράγματα. Έχουν χαθεί πάρα πολλά εδάφη, ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί, είναι 3 με 4 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που μας δίνουν. Ο Γκερασίμοφ το έβαλε στα πόδια όταν μας είδε να πλησιάζουμε στο Ροστόφ. Οι μάχες λαμβάνουν χώρα σε εκείνα τα μέρη όπου η στρατιωτική ηγεσία δίνει ψευδείς πληροφορίες στους μαχητές και ως εκ τούτου σημειώνονται αψιμαχίες. Όταν οι στρατιώτες μας συναντούν, από την Εθνική Φρουρά και την αστυνομία, κουνάνε τα χέρια τους χαρούμενα και πολλοί από αυτούς λένε: “Θέλουμε να πάμε μαζί σας”. Υπάρχουν ήδη 60-70 άτομα που έχουν έρθει μαζί μας, αν και έχουμε διανύσει ακόμη μικρή απόσταση. Νομίζω ότι ο μισός στρατός είναι έτοιμος να έρθει μαζί μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί